Na lang beraad hebben we gekozen voor een motorreis door egypte. We hebben gekozen voor een KTM 1050 Adventure. En na een volle week in Aswan is het  dan zo ver. En daarna gingen we met de boot naar Sudan. Achter onze motoren aan, die maandag Haifa zijn aangekomen. Wat zal het leuk zijn zal als we straks KTM motoren weer zien! Maar eerst wacht ons nog een boottocht van ongeveer 16 uur naar Egypte!

4 uur wachten    
Om vanuit sudan in Egypte te geraken, moeten we gebruik maken van de boot die tussen Aswan in Egypte en Wadi Halfa in Sudan vaart. De boot vaart over een kunstmatig meer in de Nijl dat is ontstaan toen ze in de jaren ’60 een grote dam bouwden in Aswan. Er zijn wel twee landsgrenzen waarbij je over een weg van het ene land naar het andere kan reizen, maar die zijn om onduidelijke redenen nog niet in gebruik. Nou ja, je kan wel via de weg de grens over, maar alleen als je vooraf toestemming hebt gekregen en per voertuig €3.000 hebt betaald. Dan toch liever met de boot! Al is dat ook makkelijker gezegd dan gedaan.

Het oude Egypte
Vanaf Tempel Dush rijden we met de motoren via het dor weer terug naar de snelweg. Bij het checkpoint op de kruising worden we leuk gedag gezegd. Onze papieren hadden ze de avond ervoor al genoteerd, dus nadat we nogmaals bevestigd hebben dat we vandaag naar Luxor gaan, mogen we doorrijden. Het is vrijdag, de rustdag voor moslims, en daardoor erg rustig op de weg. We komen bijna geen ander verkeer tegen. Echter staan we na een half uur al met een lege motor accu. Gelukkig hebben we de handzame druppellader optimate 4 dual meegekregen van onze hoofdleverancier mymotor. Nadat het probleem is verholpen is Bagdad de laatste oase op de route en na het checkpoint komen we geen andere dorpjes of checkpoints meer tegen. Aan weerszijden van de weg kijken we uit over een goudgele zandvlakte. Er staat een stevige wind die ervoor zorgt dat we flink moeten bijsturen om onze lichte motoren recht te houden.

Oase in de woestijn
Vanaf Caïro kunnen we via verschillende routes verder naar het zuiden rijden: via de kust van de Rode Zee, langs de Nijl of via de woestijn in het westen. De weg langs de Nijl valt af omdat die veel te druk is en we hierna nog veel vaker langs de Nijl zullen rijden, bijvoorbeeld in Sudan. De  prachtige route langs de kust brengt ons naar de goudgele stranden van Hurgada, maar de kans dat we daar nog eens komen is best groot. Dat geldt waarschijnlijk niet meteen voor de woestijn...

Deze redactionele bijdrage is aangedragen door mymotor.nl, specialist in accus en motorhoezen voor uw motor