Menu
Nile Travel

Luxor

De gouverneur van de stad beweert dat deze stad het grootste openluchtmuseum ter wereld is, maar in onze ogen komt dat niet eens in de buurt als je deze bewonderenswaardige plaats gaat beschrijven. Het is een plaats zonder weerga en onvergetelijk.

Historie Egypte

bevoling van luxor nijlcruiseDe teloorgang van de faraonische regeringen werd zichtbaar door de teloorgang van Thebe Wat werd voltooid door de overheersing door de Perzen, daarna door de Christenen die kerken bouwden in de oude tempels en weer later verviel de streek in complete duisternis na de Arabische invasie. De enige naam die herinnert aan dat glorieuze verleden is Al Uqsur (Luxor) wat forten betekent. Tegen de tijd dat Europese reizigers het gebied herontdekten was Luxor niet meer dan een klein agrarisch dorp bekend door zijn heilige Abu al Haggag, die begraven ligt in de buurt van de Luxor tempel. De groei van de Egypte manie veranderde dit dorp. Sinds 1798 wilde Napoleon al de grandeur van Egypte opnieuw leven in blazen. Echter pas toen de graven en de daarin gevonden schatten bekend werden en bekeken in vele musea in Europa, werd Egypte pas weer goed op de kaart gezet. De eerste officiële groepsreis werd geleid door Thomas Cook in 1869. De huidige bewoners van Luxor stammen af van de Farao’s, de religieuze priesterklasse, de betere middenklasse van bouwers en architecten of de dienende klasse: de boeren, de bedienden. Mar ook van handelsreizigers, want Thebe was een centrum van handel en nijverheid. De meeste mensen werken en verdienen er tegenwoordig hun brood met het toerisme en andere toeleveringsbedrijven, doch ook zijn nog vele boeren actief op de westelijke oever. De prachtige groene strook langs de Nijl is erg vruchtbaar en de traditionele manier van leven vindt u zeker nog terug aan die kant van de Nijl, welke hun bron van leven is.U zult merken dat de meeste mensen graag contact zoeken, ook tot op het vervelende aan toe. Negeer de kleine jongetjes en ga niet in discussie. Alleen dan als u met onderhandelen een goede prijs voor iets wil verkrijgen. Het handelen zit hun in het bloed en is onderdeel van de cultuur. Bedenk dat u in de ogen van de bevolking nog steeds de rijke toerist bent, waaraan ze kunnen verdienen. Het verschil in levensstandaard is groot. De armoede is nog steeds enorm voor een grote groep. Calculeer dat in, als u onderhandelt met de taxichauffeur of verkoper.

De langste rivier van de wereld ontsprongen uit het meer van Victoria in Oeganda (de witte Nijl) en ook uit de blauwe Nijl die uit Ethiopië ontspringt. 6680 km lang slingert zij door Afrika heen via 10 landen om uiteindelijk in Soedan samen te komen en via het Egyptische Cairo en de Delta met haar vruchtbare land uit te monden in de Middellandse zee. Egypte waar het minste water valt profiteert het meest van de rivier. Zonder haar is er zelfs geen leven denkbaar in deze regio.

De oude Egyptenaren vergeleken de delta met de Lotusbloem, de oase Fayoum als de knop en de rest van de Nijl slingerend door de woestijnvallei als de stam van de bloem. Ook nu nog is de Lotus de nationale bloem. Reizigers op de Nijl worden getroffen door de schoonheid van het morgenlicht en van de vele planten en bomen die ernaast groeien, de vogels die er langs leven en op en neer trekken over de rivier, de vele vissers die heel geduldig al vroeg in de morgen hun netten uitgooien. Zie de vrouwen hun kleren en kleden wassen in de Nijl en de kinderen zwemmen en plezier maken Als je zo een paar dagen op de Nijl vaart begin je de fundamenten van het oude Egypte te begrijpen. Word vroeg wakker om de zon te zien op komen op de oostelijke bank van de rivier, hoor het platteland wakker worden en zie de vissers aan het werk, merk dat het steeds warmer wordt en het licht feller en later op de dag weer zachter om aan de andere kant van de oever de zon weer tot rust te zien komen. In de oude tijd was de rivier het enige en snelste middel van transport De woestijn was heet en langzaam en onvoorspelbaar en ondoordringbaar vaak. Het duurde tot wel 1000 jaar na de bouw van de Piramides dat de Egyptenaar gebruik ging maken van het wiel, wat eigenlijk ongelooflijk is. Als je ziet wat ze technisch in elkaar hebben kunnen zetten aan bouwwerken toendertijd is het bijna niet te geloven dat die ontwikkeling zo lang heeft geduurd. De Nijl was en is nog steeds de ziel van het land, de ultieme levensbron. Mede daarom zie de God Ra in een boot door de lucht varen en de doden zeilden naar het eeuwige leven na de dood. Heden ten dage is Egypte afhankelijk van de Nijl voor haar elektriciteit, welke via de grote dam bij Aswan (door de russen gebouwd) wordt opgewekt. Ook voor de voedselvoorziening is de Nijl onmisbaar. Als transportmiddel wordt het in onze tijd in verhouding weinig gebruikt. Enkel voor de toerist varen er honderden luxe cruiseschepen van alle gemakken voorzien, maar ook traditionele felucca zeilschepen zonder sanitaire voorzieningen voor diegene die dit prefereren. Tussen Luxor en Aswan vindt u de best bewaarde monumenten van de oudheid. Vandaar dat de toerist tegenwoordig zelfs rechtstreeks op Luxor kan aanvliegen of Aswan, 5 dagen op een luxe cruiseschip kan vertoeven en heel relaxed het land kan ervaren. Een unieke ervaring voor de cultuurliefhebber, maar ook voor de oudere kinderen binnen uw gezin.

Altijd al eens willen relaxen aan de Nijl!

Er zijn vele mogelijkheden voor een reis naar de Nijl. U kunt ervoor kiezen om een stedentrip Cairo te boeken voor een verblijf in deze grote stad aan de Nijl, wilt u naast Cairo nog meer zien van Egypte kijkt u dan eens naar een Egypte rondreis of onze Nijlcruises. Ook kunt u een los vliegticket Cairo of een los vliegticket Luxor boeken.

Deze tempel is grotendeels gebouwd door de Farao’s Amenhotep III en Ramses II tussen 1380 en 1213 jaar voor Christus. Een gracieus monument nu in het hart van het moderne Luxor. Bezoek de tempel in de ochtends of in de middag, maar vergeet niet ook in de avond een keer terug te komen, wanneer alles verlicht en belicht is. Luxor is ook goed te bezoeken als stedentrip.

Een prachtig schaduwspel ontvouwt zich dan tussen de pilaren en reliëfs. Dit gebouw staat op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepsoet was gebouwd. Deze was bedoeld voor de Opet-vieringen. Ook onder Ramses II breidde de tempel zich uit. De wanden van de tempels en van de ommuring zijn gevuld met reliëfs die de rituelen afbeelden, waaronder het Hepset ritueel. Op de vooravond van dit feest werd een speciale zuil opgericht. Een samenbundeling van graanschoven, als symbool voor de vruchtbaarheid.

De tempels van Karnak zijn een bijzonder complex geheel van graven, kiosken, pilaren en obelisken gebouwd ter ere van de goden van Thebe (het vroegere Luxor. Het complex beslaat ca. 2 vierkante kilometer, groot genoeg om 10 kathedralen te herbergen. Terwijl het belangrijkste gebouw, de tempel van Amon, het grootste religieuze gebouw is wat ooit gebouwd is. Hier leefde de god Amon als hij op de aarde verbleef. Gedurende 1500 jaar was Karnak de meest belangrijke religieuze plaats van het nieuwe Koninkrijk. Ook genaamd Ipet-Sut dat betekent: de meest hooggeachte plaats der plaatsen.

Oude documenten maken duidelijk dat er 81.000 personen in of voor de tempel werkten. Er waren 421.000 stuks vee in eigendom, 65 dorpen, 83 schepen en 691.000 hectare landbouwland, wat ons een idee geeft van de economische en spirituele belangrijkheid van Karnak.

De belangrijkste plaats binnen het complex is toch wel de tempel van Amon-ra. De vroegste structuren zijn gebouwd rond 1965 voor Christus, maar de meeste investeringen zijn gedaan door de Farao’s van de 18e tot de 20ste dynastie tussen 1570 en 1090 voor Christus. Latere uitbreidingen ontstonden onder de Ptolemy’s en de vroege Christenen. In ieder geval, hoe verder u door het complex loopt, hoe ouder de constructie. Meerdere bezoeken is het zeker waard om alles in je op te nemen. Elke Farao heeft zijn eigen kenmerk achtergelaten. Ook zeer de moeite waard is de avondexcursie waarbij alles prachtig is belicht. In 5 uur vliegt u naar deze fantastische plek en kunt u genieten van een verdiende vakantie of Nijlcruise.

Als u komt aanrijden is het eerste waar uw oog op valt, de enorme en prachtige rotspartijen van kalksteen, die ongeveer 300 meter boven de woestijn verrijzen. Een schitterend stuk natuur, maar daarna realiseer je jezelf dat aan de voet hiervan een nog buitengewoner bouwwerk ligt door de mens gerealiseerd. Het ziet er bijna modern gevormd uit, met strakke lijnen en perfect in harmonie met haar omgeving. Sinds 1891 werd deze tempel opgegraven.

Vroeger moet het nog mooier uitgezien hebben, toen er langs de toegangsweg rijen met sfinxen stonden en prachtige palmen langs de grote voorplaats met geurende planten Gedurende de eeuwen heen is de tempel verwoest geraakt, weer opgebouwd en later door de Christenen veranderd in een klooster Deir al Bahri. Deze plek staat ook bekend als de heetste plek op aarde, dus wees verstandig en plan uw bezoek in de vroege ochtend. Maar tevens omdat de reliëfs in het ochtendlicht het beste uitkomen.

Ook een bezoek brengen aan de Tempel van Hatsjepsut?

Boek dan een NijlCruise en ontdek de prachtige tempels langs de Nijl. Meer zien van Egypte, zoals de Pyramides en de Sphinx? Boek dan een Egypte Rondreis met o.a. Cairo en een verblijf aan de Rode Zee.
Ook voor Goedkope Vliegtickets Luxor kunt u bij ons terecht.

Als u als toerist de westelijke oever betreedt in Luxor is het eerste monument wat u niet kunt missen de gezichtsloze kolossen die majestueus ongeveer 18 meter oprijzen in het groene landschap. Ze staan er een beetje eenzaam bij en geven nu niet de indruk dat ze vroeger onderdeel uitmaakten van een gigantisch tempelcomplex wat ooit in Egypte gebouwd is: De gedenktempel van Amenhotep III.

Men denkt dat het oppervlak nog groter is dan dat van de Karnak tempels. De tempel was gebouwd van modderstenen en in de tijd dat deze complexen niet meer gebruikt werden en in verval raakten, braken de muren steeds sneller af door de jaarlijkse overstroming van de Nijl. Ook hebben Farao’s daarna de stenen gebruikt voor hun eigen monumenten. Sommige kleine delen van het gebouw zijn hier en daar nog terug te vinden en door opgravingen vindt men steeds meer terug. De Kolossen zijn de enige overblijfselen die nog redelijk in takt zijn. Deze kolossen zijn namelijk uit hard steen gehakt en wegen ongeveer 1000 ton. Zij waren al een attractie in de Grieks Romeinse dagen toen koning Memnon heerste en verslagen werd door Achilles in de Trojaanse oorlog. De tempel schijnt gevuld te zijn geweest met duizenden beelden, waarvan u er een paar terugvindt in het Egyptisch museum in Cairo. Archeologen hebben inscripties vertaald, die zeggen dat de tempel uit wit zandsteen bestond met vooral veel goud. Sommige beelden en delen van met reliëf bedekte muren, vindt u ook terug in de vlakbij gelegen tempel van Merneptah.

In deze vallei vindt u 63 schitterende Koninklijke graftombes uit de periode 1159 tot 1069 voor Christus. De gehele westelijke oever was een grote graftombe sinds 2181 voor Christus. Deze plek was makkelijker te bewaken omdat ze zo omringd lag door bergen en gezien vanuit Thebe (Luxor) leek daar de zon op te komen wat belangrijk was voor de oude Egyptenaren i.v.m. het leven na de dood.

De graven hebben veel schade opgelopen door schatzoekers, overstromingen maar nu ook van het massatoerisme. De hoge luchtvochtigheid, kooldioxide en zweet die elke toerist achterlaat tast de kleuren en reliëfs van de wandschilderingen aan. Tegenwoordig gaat het departement van Oudheden er beter mee om. Lucht-ontvochtigers en glazen schermen zijn geplaatst en men rouleert met de openstellingen van de graven, zodat men ook in alle rust kan restaureren.

Elk graf heeft een nummer KV 1 tot en met KV 63. De belangrijke tombe van Toetan-Khamon heeft nr. KV 62. De eerste ontdekte tombe KV 1 behoorde tot Ramses VII en is al geopend sinds de Grieks Romeinse tijd. KV 63 is vrij recentelijk ontdekt in 2006. Gaat u er per fiets heen, zorgt u voor genoeg drinkwater voor u zelf. Het is een hete droge route. Bij de stalletjes kunt u water snacks en frisdranken krijgen. Ook rijdt er nu een treintje langs de diverse graven en is er een nieuw bezoekerscentrum waar u uitleg kunt krijgen over de graven via een aantal geïnstalleerde computers. Heeft u maar 1 dag, doe dan niet te vee, tijdens een Nijlcruise is dit een van de vele hoogtepunten. Een zaklantaarn is handig om mee te nemen.

Dit museum bevindt zich op de Corniche, de wandelboulevard langs de Nijl. Het is echt een heel mooi museum met een bijzondere collectie met stukken vanuit het Oude Koninkrijk tot aan de periode van de Mammalukken, verzameld uit de Tempels van Thebe en de Neocropolis. Een nieuwe vleugel is geopend in 2004 om de Koninklijke mummies van Amuse de 1e (de oprichter van de 18e dynastie) en die van Races de 1e (oprichter van de 19e dynastie) te kunnen tonen aan het publiek. Prachtig tentoongesteld in een donker verlichte kamer zonder de wikkels om hun heen. Andere stukken laten de militaire belangrijkheid zien van Thebe gedurende het Nieuwe Koninkrijk. Op de bovenste etage ziet u het militaire thema vermengd met de technieken van het dagelijks leven, zoals die in het nieuwe koninkrijk gebruikt werden. Op de 1e etage een zittende granieten figuur van Samenhokte de 4e, zoon van Hap, die verantwoordelijk was voor veel van Thebe prachtigste gebouwen. Vergeet niet te kijken naar de muur van Chandon, een serie van kleine zandstenen blokken, de talatat ofwel bomen. De scene laat Akhnaton zien, zijn vrouw Nefertiti en het tempelleven welk een zeldzaam voorbeeld is van de decoraties zoals die in de tempel van Aton werd gebruikt. Ook vindt u hier een aantal schatten van de tombe van Toetan-khamon.

Nijlcruises

Ontdek Egypte tijdens een cruise over de Nijl. De Nijlcruise vaart tussen Luxor en Aswan en brengt u langs 70% van alle tempels in Egypte.

Rondreizen

Tijdens uw rondreis door Egypte geniet u van een prachtige natuur, schitterende oudheden en ontdekt u de tempels langs de Nijl.

Excursies

Cultuur opsnuiven? Sportieve tripjes? Sightseeing? Wij bieden tours en excursies voor alle soorten reizigers en door heel Egypte.

Tempel van Amon bij de Kharga Oase
1.695

Tijdens deze reis bezoekt u de belangrijkste en bekendste historisch plek van Egypte, de Piramides van Gizeh en de Sfinx....

Featured
piramides panorama
2.295

Tijdens deze reis bezoekt u de belangrijkste historische plekken van Egypte. Piramides, tempels en natuurlijk de machtige Nijl. Bezoek met...

Featured
1.995

Met deze reis bezoekt u de mooiste plekken van Egypte, komt u tot rust op het heerlijke strand en ontspant...

Featured
, , , , 8 Dagen
1.795

Wilt u in een korte periode alle belangrijke monumenten van Egypte zien, zoals de stad met de duizend minaretten of...