Menu
Nile Travel

DAHAB

Dahab ligt aan de zuidoostkust van de Sinaï-woestijn. Het dorpje wordt gezien als een van de beste duikbestemmingen in Egypte. De hotels in Dahab liggen direct aan zee. Zo maak je direct vanaf de waterkant een duik in zee langs de prachtige koraalriffen. De relaxte sfeer van Dahab en de goede hotels maken het vakantiegevoel compleet.

blue lagoon dahab

De Sinaï -woestijn, een prachtig gebied in Egypte. Door de gunstige ligging ten opzichte van Sharm-el-Sheikh en Dahab biedt de Sinai een mooie afwisseling tijdens een heerlijke strandvakantie. Wadi Feiran is de grootste oase in het zuiden van de woestijn en ligt niet ver van belangrijke strandbestemmingen in Egypte. In Wadi Feiran leefde ooit een bedoeïenenstam. De Gebel el Banat, voornamelijk bestaande uit vrouwen, die niet uitgehuwelijkt wilden worden. Ze vluchtten de bergen in als zij uitgehuwelijkt dreigden te worden door hun families.

Geschiedenis in Wadi Feiran
Ook gelooft men dat Mozes in de Wadi Feiran op een rots sloeg waardoor er een bron ontstond. Als gevolg hiervan stichtte men de eerste Christelijke gemeenschap ter wereld. Nu rest alleen nog een klooster. Die je mag pas bezoeken nadat je toestemming hebt gekregen van het St.Catharina klooster. Zowel toen als nu is Wadi Feiran een relaxte en prachtig beboste oase met 12.000 dadelpalmen. Een bezoekje waard!

Serbal
Zes uur rijden verder ligt de berg Serbal. Hiervan dachten de eerste Christenen dat de berg van Mozes was. Diegene die de tocht onder begeleiding van professionele gidsen aandurft, wordt beloond met een geweldig vergezicht over de Sinaï.

Wadi Mukhatab
Wadi Mukhatab verbind Wadi Feiran met Wadi Maghara. In deze wadi bevinden zich talloze inscripties van verschillende tijdperken, het merendeel dat je hier ziet komt uit de Nabateïsche tijd. Het woestijnlandschap van Ramlat Himayir is adembenemend. In de omgeving vindt u het Bos van de Pilaren. De kleine oase Bir Igna is een handige stopplaats voor een lunch.

Bergen en valleien in de Sinaï
Wadi Khudra is een groene vallei van woestijnkruiden en acaciabomen. Nagb el Baraqa is beter bekend als de heilige berg van de Sinaï, een landschap met duinen en kliffen van zandsteen. Verderop ligt de White Canyon die zijn naam dankt aan het feit dat het mineraal van de stenen wit is, waardoor er een prachtig gepoederd zandpad is ontstaan.

Archeologen hebben ontdekt dat de vroegst bekende kolonisten in de Sinaï, ongeveer 8000 jaar geleden mijnwerkers waren. Aangetrokken door koper-aders, werkten deze groepen zich langzaam zuidwaarts. Hoppend van het ene naar het andere depot.

Ontdekking Serabit
In 3500 voor Christus werden de grote turquoise aderen van Serabit el-Khadem gevonden. In Serabit el-Khadem vind je de ruïnes van een tempel gewijd aan Hathor. Deze plaats is niet bepaald gemakkelijk te bereiken, tenzij je precies weet waar je zoeken moet. Het is geen belangrijke toeristenbestemming, maar weggelegd voor echte avonturiers. De weg erheen is nergens aangegeven en niet verhard. De klim naar de tempel vanaf de zandweg is redelijk steil. De tempel is normaliter in minder dan twee uur te bereiken. Tijdens de hitte in de zomer duurt de tocht echter langer.

Het toeristische gebied van Dahab heet Assalah. Je vind hier de beste visrestaurants van het dorp. Je eet er heerlijke verse calamari en kreeft. De meerheid van de restaurantjes zijn in bedoeïenstijl met grote zitkussens vanwaar je de golf van Aqaba kunt bewonderen.Vanuit uw hotel bent u zo in dit deel van Dahab.

relaxen of actief?
Dahab staat bekend om zijn relaxte sfeer. Naast lekker eten kun je hier lekker de waterpijp roken en heerlijke verse muntthee drinken. Als je echt niet stil kunt zitten kun je ook nog in Dahab jetskiën, kajakken en waterfietsen. Op het land gaat is er een groot aanbod aan woestijnsafari’s per kameel of jeep. Het beste is natuurlijk deze te ondernemen met een echte lokale gids die de weg goed kent. Spreek van tevoren een prijs af en betaal pas na terugkomst.

Bedu, betekent “inwoner van de woestijn,” en verwijst meestal naar de nomaden die wonen in Arabië, de Negev, en de Sinaï. Voor de meeste mensen roept het woord “woestijn” een sprookjesbeeld op van karavanen met kamelen en mysterieuze mensen. Vroeger lag dit beeld niet ver van de waarheid. Op de uitgestrekte vlaktes van de Sinaï, reisden Bedoeïnen per kameel van oase naar oase. Het merendeel van de bedoeïenen stammen af van Sinaï-stammen die gemigreerd zijn van het Arabisch schiereiland tussen de 14de en 18de eeuw.

Nieuw leven
Vandaag de dag hebben veel bedoeïenen in de Sinaï hun traditionele bestaan veranderd naar een moderne manier van leven. Toch overleeft de bedoeïen cultuur nog steeds in de Sinaï, vanuit uw hotel in Sharm-el-Sheikh en Dahab kunt u mooie uitstapjes en excursies maken naar bedoeïen.

Het Katharinaklooster of St. Catharinaklooster in de Sinaï is een van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Het behoort tot de Grieks Orthodoxe kerken en wordt door Griekse monniken bewoond. Het volledig ommuurde klooster werd tussen 548 en 565 gebouwd in opdracht van keizer Justinianus I van Byzantium om de monniken bescherming te bieden tegen aanvallen. Het klooster ligt in het hartje van de zuidelijke Sinaï woestijn niet ver van het dorpje Milga.

Schatten van St Catharina
Het klooster is gebouwd op de plaats van een eerdere Mariakapel die hier ooit door monniken is opgetrokken. Volgens de legende is het de plaats waar Mozes het brandende braambos aantrof. Tot de schatten van het klooster behoren (of: behoorden) handschriften en iconen uit de vroege geschiedenis van het christendom. Het meest waardevolle handschrift is de Codex Sinaiticus een bijbel uit de4e eeuw. Vandaag bevindt zich een groot deel hiervan in het British Museum in Londen. Wel bewaart het St.Catharina klooster de Codex Syriaticus, een handschrift uit de 5e eeuw. Het klooster heeft een uitzonderlijk mooie collectie iconen, waarvan sommigen uit de 6e en 7e eeuw. Deze oudste iconen zijn ondanks de iconoclastische periode bewaard gebleven. Sommige zijn uitgevoerd in wastechniek en doen denken aan Fayoem-portretten. Een voorbeeld is de Christus-icoon, waarvan een foto hier wordt weergegeven Sinds 2002 staat het klooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Nijlcruises

Ontdek Egypte tijdens een cruise over de Nijl. De Nijlcruise vaart tussen Luxor en Aswan en brengt u langs 70% van alle tempels in Egypte.

Rondreizen

Tijdens uw rondreis door Egypte geniet u van een prachtige natuur, schitterende oudheden en ontdekt u de tempels langs de Nijl.

Excursies

Cultuur opsnuiven? Sportieve tripjes? Sightseeing? Wij bieden tours en excursies voor alle soorten reizigers en door heel Egypte.

daniela diving village
8 Dagen
560

Prachtig gelegen hotel ten noorden van het (oude Bedoeïenen) dorp Dahab. Het Daniela Village combineert een goede service met uitstekende...