Menu
Nile Travel

Aswan

Op het noordelijke stuk van de eerste waterval die de oude zuidelijke grens van het land markeert, ligt Aswan. Deze plaats is qua ligging altijd van een grote betekenis geweest. In oude tijden was het een garnizoen plaats, waar de soldaten die tegen Nubie (het huidige Soedan) vechten bevoorraad werden.

aswan god horus

Aswan is een rustige stad, omdat de meeste toeristen die er komen of op hun schip en/of hotel eten, is het aantal restaurants nog beperkt. Toch zijn er genoeg plaatsen waar je goed kunt eten. Het chique restaurant 1902 in het oude Cataract hotel is een traktatie. Een formeel, maar mooi gedecoreerd in Moorse stijl interieur met een menu met Franse invloeden.

Restaurant Al Masry staat bekend om haar excellente verse kebab en kofta zowel duif als kip, wordt geserveerd wordt met brood salade en tahina. Hier treft u vele lokale families. Panaroma is een heerlijk terras aan de Nijl om te hangen en een lekker kopje muntthee te drinken. Eenvoudige Egyptische stoofpotten staan ook op het menu en zijn zeker aan te raden. Verder zijn er in diverse grotere hotels Nubische folklore shows. Deze activiteiten vindt u in het Movenpick resort op Elephantine eiland en in het Nieuw Cataract hotel.

In het paleis van cultuur zijn ook soms optredens van Nubische. Als ze er zijn, dan is het tussen oktober en maart van zaterdag tot donderdag, meestal om 21.00 uur in de avond. Een show duurt 2 uur. Verder kunt u in Aswan een heerlijke avondwandeling langs de Nijl maken, sterren kijken vanaf het cruiseschip van uw Nijlcruise. Als u geluk hebt wordt u uitgenodigd voor een Nubische bruiloft, maar sta niet verbaasd als u gevraagd wordt een financiële bijdrage te leveren aan de enorme kosten van zo een evenement.

Het romantische aura en de grandeur van de tempel van Isis lokte vele pelgrims door de eeuwen heen hier naar toe. In de 19e eeuw was het zelfs de belangrijkste toeristische attractie. Nadat de Aswan dam werd gebouwd, kwam het complex de helft van het jaar onder water te staan, zodat de toeristen per boot door het complex heen geleid werden. Toen ook de Hoge dam klaar was, dreigde de tempel geheel onder water komen te staan. De Unesco heeft het weer herbouwd op het nabij gelegen eilandje Agilkia en werd zo het heilige Isis eiland. De cultus van Isis op Philae gaat terug naar de 7e eeuw voor Christus. De oudste overblijfselen op het eiland dateren van de laatste autochtone koning Nectanebo de 1e (380-362 jaar voor Christus) De belangrijkste ruïne werd gebouwd door Ptolemy de 2e. Tijdens de Romeinse tijd werd Isis de belangrijkste aanbeden god zelfs tot aan Brittannië. Vroege Christenen hervormden delen van het complex om tot een kapel en ontdeden de tempel van de ‘heidense’ kenmerken. Later is dit weer aangepast door Moslims.
Deze tempel bezoekt u tijdens een van onze Nijlcruises.

Een prachtig voorbeeld van een moderne constructie maar op de schaal van een enorm monument. Dat is de hoge dam of wel de As-sadd al Ali. De dam bevat 18 keer zoveel materiaal, dan is gebruikt in de grote piramide van Khofu. De bouw van deze dam creëerde het grote Nassermeer. Het grootste kunstmatige meer ter wereld. Al vanaf de jaren veertig was het duidelijk dat de oude dam die alleen de stroming van het water reguleerde, niet opgewassen was tegen de verraderlijke overstromingen van de Nijl.

Toen Nasser in 1952 aan de macht kwam wilde hij deze dam bouwen 6 kilometer ten zuiden van de oude dam, maar vanaf het begin waren er bouwtechnische problemen. De wereldbank die een grote lening beloofd had, kwam uiteindelijk niet over de brug. Daarom claimde Nasser in 1956 de nationalisatie van het Suezkanaal. Dit veroorzaakte de Suez crisis waarbij Frankrijk, Engeland en Israël de Suez-regio probeerden in te nemen. Nasser won. En kreeg achteraf ook financiële en bouwtechnische hulp van de Sovjet Unie. De bouw begon in 1960 en in 1971 was het gereed. 35.000 arbeiders hebben meegewerkt aan de Hoge Dam. Meer dan 450 arbeiders vonden de dood.

De dam heeft Egypte veel voordelen gebracht. De opbrengst van de agrarische sector groeide met 30% minimaal. Tegelijkertijd verdubbelde de krachtbronnen van Egypte. Alle huishoudens hebben tegenwoordig elektriciteit. Het succes heeft ook nadelen. De dam stopte de overstromingen en daarmee de aanvoer van vruchtbaar slip voor de landbouwakkers. De meeste toeristen brengen een bezoek aan de Dam nadat zij een bezoek aan de Philaetempel hebben gebracht. Onderaan de Dam staat een klein paviljoen waar u de constructie van de Dam nader kunt bekijken. Natuurlijk staat een bezoek aan deze dam ook op het programma tijdens uw Nijlcruise.

De eerste nederzetting van Aswan bevindt zich tegenover het centrum van Aswan. Ten noorden van de eerste stroomversnelling. Elephantine eiland was het oord van het oude Abu. Dat betekent olifant of ivoor in het oud Egyptisch. Beide namen herinneren aan de belangrijke rol die het eiland vroeger had in de ivoorhandel. In de tijd van de 1e dynastie ongeveer 3000 jaar voor Christus werd een fort op het eiland gebouwd. De markering voor de zuidelijke grens van het rijk. Abu werd snel een belangrijk handelscentrum. Het bleef een strategisch punt ook tijdens de tijd van de Farao’s, die het gebruikten als bevoorradingsplek voor hun commerciële expedities in Nubie. Tot aan de Grieks Romeinse periode bleef het eiland intact als politiek en economisch centrum. Ook was dit eiland een religieuze plek voor de verering van de God Khnoem, zijn vrouw Satet en dochter Anket. Later werd verering steeds belangrijker en verhuisden de bewoners meer en meer naar de westelijke oever. Door de komst van de Christenen verdween die functie.

De verdedigingsforten werden verplaatst naar de westelijke oever, de huidige plek van het Aswan van nu. De ruïnes van Abu bevinden zich op het zuidelijke deel van het eiland. Het noordelijke deel wordt nu ingenomen door het luxe hotel Movenpick Resort Aswan.

Gelegen aan de westkant van Elephantine eiland vindt u prachtige botanische tuinen. Het eiland was vroeger gegeven aan Lord Horatio Kitchener, die een commandant was van het Egyptische leger in 1890. Kitchener had een passie voor palmen en planten. En hij schroomde niet om ze uit alle windhoeken van de wereld te laten importeren. Hij toverde het eiland om tot een heerlijke tuin met planten en bomen uit India, delen van Afrika en zelfs uit het verre Oosten. De tuinen beslaan ca. 6.8 hectare en bevatten honderden soorten aan diverse flora. De heeft iets van zijn vroegere glorie verloren. Maar het is nog steeds een heerlijke plek om te vertoeven. Vrijdags is niet de juiste tijd voor de toerist, want dan picknickt de lokale bevolking er graag en is het er overvol met families. U kunt het eiland bezoeken met een felucca, deze boottocht is vaak onderdeel van onze Nijlcruise. Als u de tocht zelf maakt, onderhandel dan met de kapitein over een goede prijs.

Dit museum ligt aan de Sharia Abtal At Tahrir en is een plek die u niet mag missen. Het is een nieuw museum, opgericht in samenwerking met de Unesco. Het herinnert aan de geschiedenis en cultuur van de Nubiërs, zoals die er was voordat de grote Aswan dam er was. De tentoonstelling is prachtig uitgestald in grote zalen. Vanaf 4500 jaar voor Christus tot nu zijn er stukken te zien in het museum. In de entree bevindt zich een model van de Nijl-vallei met de belangrijkste tempelplaatsen. De tentoonstelling begint met stukken uit de tijd van het koninkrijk van Kush en Meroe. Een hoogtepunt is onder andere geschilderd aardewerk van ongeveer 6000 jaar oud.Ook een fascinerende uitstalling van de irrigatiewerken aan de Nijl vanaf de eerste pogingen tot aan de bouw van de nieuwe grote Dam. Omdat dit museum niet in de reguliere tours is, vindt u er minder toeristen, dat maakt het tot een heerlijk rustig uitje

Het dorpje van Abu Simbel ligt ongeveer 280 kilometer ten zuiden van Aswan en slechts 40 kilometer van de grens van Soedan. Het is een kleine nederzetting met een rustig levenstempo. De meeste toeristen komen er niet, maar wie de rust zoekt van het meer zonder veel toeristen rondom de monumenten.

Waar de meeste mensen voor komen, is de tempel van Ramses de 2e. Uit de berg gehakt op de westelijke oever tussen 1274 en 1244 voor Christus is deze tempel gewijd aan Ramses maar ook aan Ra-Horakhty, Amon en Ptah. De tempel werd herontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Jean Louis Burckhardt in 1813.

De 4 kolossale beelden bij de ingang van de tempel lijken op gigantische wachters die het inkomende verkeer uit het zuiden angst aan moeten jagen. Een van de beelden is zo beschadigd door ouderdom dat het bovenlichaam is omgevallen. Ook na het verplaatsen van de tempel is dat zo gebleven. De beelden zijn 20 meter hoog en vergezeld door kleinere beelden van de moeder van de Farao koningin Toya, zijn vrouw Nefertari en sommige van zijn favoriete kinderen.

Boven de ingang tussen de centrale kolossen ziet u het figuur van het valkgevormde hoofd van de zonnegod Ra-Horakhty. Binnenin de tempel zijn vele reliëfs te vinden waar men een verhaal in kan zien. Dat gaat over de overwinningen van de Farao. De tempel is zo herbouwd dat elk jaar op 22 februari en 22 oktober de opkomende zonnestralen boven de Nijl de tempel binnendringen tot de heilige kamer waar de beelden van Ra-Horakhty, Ramses en Amon verlicht worden. Niet die van Ptah, de god van de onderwereld. Op de oorspronkelijke plaats gebeurde dit een dag eerder. Naast de tempel van Ramses de 2e bevindt zich de kleinere tempel van Hathor, de god van de vruchtbaarheid. Deze tempel is gebouwd ter ere van Nefertari. De plaats van de tempels is nog steeds magisch en is een absoluut hoogtepunt van uw reis naar Egypte. Als excursie wordt Abu Simbel altijd facultatief aangeboden bij een Nijlcruise. U kunt er heen vliegen of over land.

Aswan was de belangrijkste plaats waar graniet gedolven werd. Deze zeer harde steensoort werd gebruikt door de oude Egyptenaren voor hun beelden en om hun tempels mee te verfraaien. In het noordelijk deel, ongeveer 1,5 kilometer van het centrum, tegenover de begraafplaats ligt een ongelooflijk grote onafgemaakte obelisk. 3 zijden ervan, die ongeveer 42 meter lang zijn, zijn reeds uitgehakt en glad gemaakt, echter nog zonder inscripties. Het waarschijnlijk 1168 ton wegende gevaarte, zou het zwaarste object geweest zijn, wat de Egyptenaren ooit gemaakt zouden hebben. Ware het niet dat er een barst in verscheen in een laat stadium van het productieproces. Dus heeft men het gelaten waar het was, zonder dat iemand wist voor wie of wat het bestemd was.

Hoog boven op de westelijke oever staat de graftombe van Mohammed Shah Aga Khan. Hij was de 48ste imam van de Ismaelische sekte en hij overleed in 1957. Zijn vrouw is ook daar bijgelegd en zij overleed in 2000. Aswan was hun favoriete overwinteringplaats. De witte villa van de familie bevindt zich in de tuin onderaan de tombe. Het uitzicht over de Nijl en Aswan is vanaf die plek adembenemend mooi.

Nijlcruises

Ontdek Egypte tijdens een cruise over de Nijl. De Nijlcruise vaart tussen Luxor en Aswan en brengt u langs 70% van alle tempels in Egypte.

Rondreizen

Tijdens uw rondreis door Egypte geniet u van een prachtige natuur, schitterende oudheden en ontdekt u de tempels langs de Nijl.

Excursies

Cultuur opsnuiven? Sportieve tripjes? Sightseeing? Wij bieden tours en excursies voor alle soorten reizigers en door heel Egypte.

Featured
piramides panorama
2.295

Tijdens deze reis bezoekt u de belangrijkste historische plekken van Egypte. Piramides, tempels en natuurlijk de machtige Nijl. Bezoek met...

Featured
1.995

Met deze reis bezoekt u de mooiste plekken van Egypte, komt u tot rust op het heerlijke strand en ontspant...

Featured
, , , , 8 Dagen
1.795

Wilt u in een korte periode alle belangrijke monumenten van Egypte zien, zoals de stad met de duizend minaretten of...