Menu

Liveaboard – Brothers, Deadalus en Elphinstone met de Argo Xplorer

8 dagen

Liveaboard: Brothers, Daedalus en Elphinstone

Deze route, ook wel de Gouden Driehoek genoemd, biedt het allerbeste van de Rode Zee.  Deze drie duikplekken liggen vrij ver van elkaar, maar geven je het allerbeste van de onderwaterwereld van de Rode Zee. De Brothers-eilanden en Elphinstone zijn alleen per liveaboard bereikbaar en liggen in het meest oostelijke deel van Egypte in de Rode Zee.

De Brothers (Al Ikhwan of El Akhawein) liggen midden in de Rode Zee, 36 mijl (70 km) ten oosten van El Quseir. Het bestaat uit twee eilanden die uit een diepte van meer dan 500 meter tevoorschijn komen. Hun locatie is blootgesteld aan de stroming en een gemeenschappelijk ontmoetingspunt voor alle fauna die uit de diepte komt en maakt dit rif tot een van de top 10 duikplekken in Egypte en de Rode Zee.

Van 1996 tot 1998 werd het duiken hier door de Egyptische overheid verboden omdat de vele boten die de plaats bezochten problemen veroorzaakten. De Brothers zijn nu een nationaal park waarvoor een vergunning van de kustwacht en een duikvergoeding van 50 € vereist zijn.

De twee eilanden liggen op minder dan 1 km van elkaar. De grootste in het noorden heet Big Brother en de kleinere in het zuiden… Little Brother.

Big Brother

De grootste van de twee Brother eilanden is slechts 300 meter lang en staat bekend om zijn 100 meter hoge stenen vuurtoren, gebouwd door de Engelsen in 1880 in Victoriaanse stijl. Big Brother wordt alleen bewoond door enkele soldaten die de vuurtoren onderhouden en de omgeving beschermen.

Big Brother heeft 2 wrakken:

De Numidia, in het uiterste noorden, is een Brits vrachtschip dat in 1901 zonk met een lengte van 145 meter en dat spoorwegmaterieel vervoerde. Hij ligt aan stuurboord tussen de 15 en 80 meter.

De Aida, in het noordwesten, is een Egyptisch transportschip van 75 meter dat in 1947 door slecht weer zonk. Het wrak ligt rechtop op 60 meter en de ondiepere boeg op 25 meter, waardoor de laadruimen gemakkelijk bereikbaar zijn.

Daedalus

Daedalus ligt 160 kilometer ten zuiden van de Brothers-eilanden en is niet echt een eiland. In feite is het een enorm cirkelvormig rif met een vuurtoren in het midden, waar een groep soldaten verblijft, zoals bij de Brothers. Een lange brug verenigt dit gebied, gebouwd in het zuidwestelijke deel van de rand van het rif, waar de boten aanmeren. Een mooie trip, als de soldaten het toelaten, is een bezoek aan de vuurtoren!

De mogelijkheden om te duiken zijn talrijk vanwege de grootte van het rif. Het noordelijke deel wordt, als de weersomstandigheden het toelaten, vaak gekozen voor de eerste duik bij zonsopgang. Grijze haaien en witpuntrifhaaien, scholen hamerhaaien, grote trevally’s, barracuda’s en ook Mantaroggen en adelaarsroggen behoren tot de bezoekers van dit gebied. Er is ook een wrak ten noorden van het rif, maar helaas verboden terrein om te duiken zonder speciale mengsels. De bijzonderheden van de drop-off aan de westkant zijn, naast de prachtige zachte en zwarte koralen, een enorme kolonie zeeanemonen met hun anemoonvissen in het ondiepere gedeelte van de drop-off, een plek die ook leuk is om te snorkelen. Bij de brug ligt de koraalpiramide, koraalformaties vastgemaakt aan de drop-off op een diepte van 8 meter die naar de oppervlakte stijgen.

Elphinstone

Bij zonsopgang bereiken we het rif Elphinstone, het meest spectaculaire rif van de Rode Zee. Vier duiken garanderen het allerbeste van de Rode Zee. Elphinstone North is een plateau dat afdaalt tot 25 meter en met een vrijwel constante stroming het tweede plateau op 45 meter diepte bereikt. Pelagische vissen en scholen hamerhaaien passeren hier vaak. De oost- en westmuren zijn bedekt met massa’s koralen, gorgonen en zwarte koralen, en een hoge concentratie bodemvissen en koralen. De stromingsduiken beginnen vanuit het noorden en eindigen aan de zuidkant van het rif. Elphinstone South is uniek rif op een diepte van 25 meter, waar de muur met een blauwe achtergrond een enorme natuurlijke boog vormt die zich opent op 55 meter diepte en een zeer indrukwekkend zicht biedt. Haaien, tonijn en scholen jacks zijn vaak aanwezig

De uiteindelijke route wordt aan boord bepaald en is afhankelijk van de weersomstandigheden, de tijd van het jaar en de Egyptische regelgeving die van kracht is op het moment van de liveaboard.

Beschikbare data:

Vanaf Port Ghalib – 4 mei 2024
Vanaf Port Ghalib – 11 mei 2024
Vanaf Port Ghalib – 12 oktober 2024
Vanaf Hurghada – 19 oktober 2024
Vanaf Port Ghalib – 9 november 2024

Begeleiding tijdens de liveaboard

Tijdens alle duiken word je begeleid door een Engels sprekende duikgids. Tijdens de live aboard blijft de duikgids de gehele reis aan boord. Op aanvraag zijn er ook duikgidsen in andere talen beschikbaar.

Jouw duikreis op maat samenstellen?

Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen. Combineer je live aboard bijvoorbeeld met een langer verblijf aan de Rode Zee of met een rondreis of nijlcruise door Egypte.

Hoogtepunten

 • Top 3 duikspots van de Rode Zee
 • Kleurrijke zachte koralen en gorgonenbossen
 • Wrakken van Aida II en Numidia rijkelijk bedekt met zachte en harde koralen
 • Breed scala aan zeeleven, zoals tonijn, barracuda's, jacks, napoleon, snappers en rifhaaien. Af en toe hamerhaaien, oceanic white tips, dolfijnen en manta's
 • Verblijf aan boord van de nieuwste aanwinst van Red Sea Xplorer

Inbegrepen

Wel inbegrepen

 • Retourtransfer vanaf Luchthaven naar de haven en weer terug
 • 7 nachten aan boord van de Argo Xplorer in een 2-persoonscabine op basis van vol pension en soft drinks
 • Minimaal 16 duiken met 12L tanks en lood
 • Belastingen en marine fees
 • Nitrox (32%)
 • Gebruik van handdoek, badjas en zeep
 • WIFI aan boord

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Visumkosten a 25$
 • 15L tanks indien noodzakelijk (30€ per persoon)
 • Tips (ca € 40)
 • Alcoholische dranken

Vertrek Dagen

Reis Datums Beschikbaarheid Prijs
oktober 12, 2024 - oktober 19, 2024 Gegarandeerd €1.490
oktober 19, 2024 - oktober 26, 2024 Gegarandeerd €1.490
november 9, 2024 - november 16, 2024 Gegarandeerd €1.490

FAQs

Welke maaltijden zijn inbegrepen.

Tijdens de liveaboard  zijn alle maaltijden inbegrepen (ontbijt, lunch en diner). Softdrinks, koffie, thee en water zijn ook inbegrepen. Alcoholische dranken zijn wel voor eigen rekening.

Is er een visum nodig voor Egypte?

Ja, een visum is nodig. We organiseren een toeristenvisum voor Egypte. Dit ontvang je bij aankomst op de luchthaven in Caïro. Kosten van het visum plus administratiekosten bedragen € 35,- per persoon. Uw paspoort dient bij vertrek uit Egypte nog 6 maanden geldig te zijn. Voor reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse gelden mogelijk andere voorwaarden.

Hoe zit het met internet toegang?

Aan boord van de liveaboard is in de openbare ruimtes WIFI beschikbaar.

Wat is de beste reistijd?

Egypte is het hele jaar door geschikt als reisbestemming. De beste tijd om te duiken is in Mei, Juni, Oktober en November.

Moet ik mijn eigen duikspullen meenemen?

Tijdens de reis is lucht, lood en riem inbegrepen. Uw overige uitrusting dient u zelf mee te nemen of kunt u huren van het duikcentrum tijdens aanvang van de reis.

Met wat voor tanks wordt er gedoken?

Er wordt gedoken met 12L tanks. Indien gewenst is Nitrox (32%) mogelijk zonder toeslag. Wilt u met 15L tanks duiken betaald u 30 euro per persoon extra voor de hele week.

Wat voor certificering heb ik nodig?

U dient in het bezit te zijn van een Advanced Open water certificaat en minimaal 60 gelogde duiken te hebben gemaakt.

Map

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Personal Information

Voeg foto's toe

Vanaf €1.490
/ Volwassenen
 • Beste service
 • Geen boekingskosten
 • Professionele Nederlandse gidsen
 • Persoonlijk contact