Menu

Aswan, gelegen aan de oevers van de ongeëvenaarde Nijl, is een rustig stadje vol verrassende activiteiten. Met in haar nabijheid de indrukwekkende Abu Simbel-tempel, biedt Aswan een ideale uitvalsbasis om de Nubische ruïnes te verkennen en meer te weten te komen over de bevolking in Zuid-Egypte.

Dit artikel bevat alle informatie over de bezienswaardigheden die Aswan en omgeving te bieden heeft.

Bezoek de Philae-tempel

Treed binnen in de prachtige Philae-tempel in Aswan, een van de best bewaard gebleven tempels uit de Ptolemaeïsche periode. Deze indrukwekkende structuur is meer dan 2000 jaar geleden gebouwd en biedt een glimp van zijn vroegere grootsheid.

Oorspronkelijk gelegen op een eiland in de Nijl, moest de tempel verhuizen vanwege de bouw van de Aswan Low Dam. Nu op haar huidige locatie, kun je de tempel beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Een absolute must-see in Aswan!

Het bereiken van de tempel kan echter een uitdaging zijn vanwege opdringerige taxichauffeurs en het risico op oplichterij door bootjongens op de Philae-pier. Om deze zorgen te vermijden, is het ten zeerste aanbevolen om de “Philae Temple”-tour te boeken. Bespaar tijd, stress en geld door deze tour te ervaren. Mis deze kans niet voordat je vertrekt.

Bezoek Abu Simbel tijdens een dagtocht

Een bezoek aan Abu Simbel is een van de mooiste plekken die je tijdens je reis naar Egypte zult zien, net zo indrukwekkend als de piramides van Gizeh. Deze unieke Nubische tempel bestaat uit twee enorm grote tempels die uit rotsen zijn gehouwen. Ze liggen op 230 km afstand van Aswan, precies op de grens tussen Egypte en Soedan.

Ok, de busrit duurt wel drie uur, wat misschien lang lijkt, maar geloof me, het is het allemaal waard zodra je de gigantische farao-standbeelden voor de Grote Tempel van Ramses II ziet.

De gevel van de tempel is versierd met vier massieve zittende farao-standbeelden, en zodra je de tempel binnengaat, zul je begroet worden door nog meer staande standbeelden.

Bij de poort ontmoet je een man die je verbiedt foto’s te maken, tenzij je hem betaalt. Maar laat je niet misleiden, ga gewoon naar binnen en neem foto’s. Probeer een beetje discreet te zijn, dan zal hij je met rust laten.

Ik zal eerlijk zijn, toen ik in Abu Simbel was en door de oude zalen en tempels liep, voelde ik me als Indiana Jones, op zoek naar schatten in elke hoek. Het is een droom voor iedereen om hier te zijn.

Om Abu Simbel te bereiken, raad ik sterk aan om een dagtrip tour te boeken. Zij regelen al het vervoer voor je. De tour haalt je op om 04.00 uur ‘s ochtends bij je hotel en je bent om 07.00 uur in Abu Simbel. Je hebt ongeveer 3 uur de tijd om de tempel te verkennen voordat je om 13.00 uur weer terugkeert naar Aswan.

Wandel door het Nubische dorp

Als je in Aswan bent, moet je eigenlijk echt een bezoek brengen aan het Nubische dorp op Elephantine Island. Je kunt het dorp zelfstandig verkennen met een lokale boot of deelnemen aan een georganiseerde tour om meer te weten te komen over de geschiedenis. Het dorp is beroemd om zijn kleurrijke huizen die de Nubische levensstijl en het laat ons zien hoe het vroeger was om in een Nubisch dorp te leven. Wandel door de straten, ontdek winkels en geniet van een kopje thee om even tot rust te komen. Houd er rekening mee dat souvenirs hier prijzig kunnen zijn, maar het blijft een geweldige plek om te bezoeken in Aswan.

Leer meer over de geschiedenis in het Nubische Museum

Ben je gefascineerd geraakt door de Nubiërs en hun boeiende geschiedenis die teruggaat tot meer dan 7.000 voor Christus? Dan raad ik je absoluut aan om een bezoek brengen aan het Nubische Museum in Aswan!

In dit museum vind je een unieke collectie van meer dan 3.000 Egyptische artefacten, waaronder zeldzame stukken zoals het standbeeld van Ramses II en het zwarte granieten hoofd van Tahraqa. De tentoongestelde artefacten beslaan verschillende tijdperken, van prehistorisch tot faraonisch, Koptisch en islamitisch.

Het museum is enorm en biedt een schat aan informatie over de Nubiërs en Egypte in het algemeen. Voor iedereen met interesse in geschiedenis is een bezoek aan dit museum een must. Het museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur en de entree bedraagt 100 EGP per persoon.

Maak een Felucca-rit op de rivier de Nijl

Eén van de beste dingen om te doen in Aswan is een felucca-tocht maken bij zonsondergang op de Nijl. Ik adviseer sterk om dit te doen na je reis vanuit Abu Simbel op je eerste dag. Dat is heerlijk bijkomen van de 6 uur dat je in de bus hebt gezeten en 3 uur die hebt rondgelopen.

De tocht duurt meestal ongeveer een uur of twee en neemt je mee langs de eilanden in de Nijl voordat je terugkeert naar de oostelijke oever van Aswan. Het interessante is dat ze windenergie gebruiken om te navigeren en deze techniek al eeuwenlang perfectioneren. Je kunt het van dichtbij meemaken.

Het probleem bij het vinden van een felucca-tocht in Aswan is dat je waarschijnlijk wordt opgelicht, net als ik (ze waren erg agressief). Dit kan je ervaring in Aswan echt verpesten. Daarom raad ik aan om in plaats daarvan een rondleiding te boeken bij bijvoorbeeld niletravel.nl. Hiermee kun je betrouwbaar en comfortabel aan boord van de felucca gaan zonder je zorgen te maken over oplichters op de pier. Bovendien kun je de ophaaltijd naar eigen inzicht kiezen.

Ik raad ten zeerste aan om bij zonsondergang te gaan. De Nijl is buitengewoon mooi tijdens het Gouden Uur en het is een van de meest vredige ervaringen buiten de stad Aswan die je kunt belevenDe onvoltooide obelisk

Een andere “must-see” attractie in Aswan is de onvoltooide obelisk. Deze enorme constructie is uit steen gehouwen en meet ongeveer 42 meter. Als hij voltooid was geweest, zou het de grootste staande obelisk ter wereld zijn geweest. De obelisk zou 1/3 groter zijn geweest dan elke andere obelisk en meer dan 1.000 ton wegen, wat gelijk is aan ongeveer 200 Afrikaanse olifanten.

Dit is een fascinerende bezienswaardigheid in Aswan en het zou zonde zijn om hem te missen. De site is geopend van 07.00 uur tot 16.00 uur en de toegangsprijs is 80 EGP per persoon.

Geniet van het uitzicht vanaf de Qubbet El-Hawa-moskee

Als je op zoek bent naar een adembenemende zonsondergangplek in Aswan, dan raad ik je ten zeerste aan om naar de top van een zandduin te wandelen waar de oude moskee van Qubbet el-Hawa zich bevindt. Daar kun je de avond doorbrengen en genieten van het uitzicht.

Om er te komen, neem je een boot vanaf Memnon Dock. Dit kost ongeveer 5 EGP per reis. Zorg ervoor dat je de laatste boot neemt, die rond 19.00 uur zou moeten vertrekken (maar check dit echter bij de mensen aan de kade voordat je instapt).

Eenmaal aan de overkant aangekomen, hoef je alleen maar naar het zuiden te lopen richting de Qubbet el-Hawa-moskee en de zandduin te beklimmen. Ga niet door de Tombs of the Nobles, anders moet je entree betalen. Ga er gewoon omheen via het pad ten westen van de tombe en je zou zonder problemen de top moeten bereiken.

Bij de Qubbet el-Hawa-moskee heb je een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad Aswan en al zijn eilanden in de rivier de Nijl. Bij zonsondergang zit je op de eerste rij om de magische blauwe uren te ervaren zoals nooit tevoren.

Terwijl de woestijnhemel verandert van oranje naar blauw en de stad oplicht met straatverlichting, zul je getuige zijn van een prachtig en magisch moment waarop de stad in stilte verstilt en de gebedsoproepen van alle moskeeën in de stad synchroon door de hele stad beginnen te echoën. Het is een waar spektakel voor het oog.